Vraag
Profielfoto van Kees Vissers
Profielfoto van Kees Vissers Kees Vissers 24 maart 2025

Wie kan mij AVG afsprakenkader geven voor noodzakelijke gegevensuitwisseling? Om tot een goede ondersteuning te komen van de inwoner met multi-problematiek. Hoe pakken anderen dat aan?

Vaak is er multi-problematiek die verbindend samenwerken vraagt om ontwikkel stappen te laten zetten en om te voorkomen dat we langs elkaar heen werken en daarmee contraproductief bezig zijn. En dat levert weer stress op.

Motivatie

In het gebiedsgericht werken komen wij veel andere organisaties tegen om mee samen te werken, samen op te trekken en dan is gegevensuitwisseling soms bittere noodzaak. 

Organisatie en/of werkgebied

Gemeente gebiedsgerichte aanpak.
Dichtbij. Vertrouwen. Eenvoudig. Burger in regie.

Gekozen als beste antwoord

Profielfoto van A Willemse
A Willemse 24 maart 2025
Hallo Kees, Ik kan je geen afsprakenkader geven. Wel de volgende overwegingen: Om een onderscheid te maken in de processen die invulling geven aan de samenwerking en de processen die voortkomen uit de verschillende materiewetten (Participatie, Jeugd etc.). De doelen van de processen zijn verschillend en vragen om een andere gegevensverwerking. Om aantoonbaar zorgvuldig te handelen (AVG). Vooral nu voor veel vraagstukken geen juridisch kader voor samenwerking bestaat (in de geest van de WAMS). Procesbeschrijvingen inclusief de gegevensverwerkingen helpen hierbij. Een DPIA uitvoeren kan helpen om de risico's en maatregelen te herkennen. Om de processen voor de samenwerking uit te werken met de procesdoelen en de gegevensverwerkingen. De samenwerking kan bestaan uit meerdere processen: - Toegangsproces. Doel: wel/niet samenwerken; - Routeren. Bij 'wel' wordt de vraag verder doorgezet. Doel: Wat, waarom en wie zijn nodig. Is synergie nodig? - Samenwerken. Doel: opstellen werkafspraken en planning; - Monitoren. Is synergie nodig dan is de som der delen groter. Doel: resultaten en planning monitoren. (anoniem?) - Escalatie. Doel: vaststellen wat nodig is om alsnog resultaten/ synergie te verkrijgen. Deze processen gaan over routeren van vraagstukken, over de coördinatie van werk. De gegevens die hiervoor nodig zijn gaan meer over 'dat' op een bepaald leefdomein een vraag bestaat. En minder 'wat' die vraag precies is. Dit vraagt van de medewerker ander competenties en vaardigheden. Het is een andere rol. Om te overwegen hoe de inwoner in de processen te betrekken. De inwoner blijft eigenaar van zijn gegevens en moet keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld of hij/zij wel een samenwerking wil. Kunnen vragen dan rechtstreeks naar de juiste uitvoerende van de gevraagde materiewet? Om stil te staan bij een mogelijk combinatie van rollen in één functie/medewerker. De uitvoering van een materiewet en samenwerking kan als lastig worden ervaren (twee processen, twee rapportages). In beide zit een vraagverheldering. Een overweging om de processen voor samenwerking apart te beleggen is een optie. Om de uitvoering (en inwoner) te faciliteren met een regiesysteem. Samenwerken betekent regievoeren. Een systeem voor regievoeren helpt de uitvoerende teams en zorgt voor meer grip op de uitvoering. Om stil te staan bij decentraal werken. Hoe houdt je grip op de organisatie? Welke mechanismen zijn hiervoor nodig? Om te overwegen of er één beleid voor het Sociaal Domein helpend is. Om te overwegen welke rol contractmanagement heeft als er sprake is van externe partijen in de samenwerkingen. Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen. Veel succes! Met vriendelijke groet, Adi Willemse
Beantwoord de vraag van Kees